Първанов: Възмущава ме опита да се подмени характерът на събитията от 4 февруари

Това не е било някакво задкулисно действие

Дълбоко ме възмущава опита да се подмени характерът на събитията от 4 февруари - като някакво задкулисно действие, като някакъв заговор. Това каза Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, в интервю за Агенция "Фокус”.

Истината е, че ние искрено се опитвахме да направим правителство. Извървяхме един много тежък път. Тръгнахме от идеята за едно много широко коалиционно правителство. Предлагахме го и на опозицията. След това свихме варианта почти до едно правителство, което имаше партиен характер, но всичко това ставаше пред очите на партията. Почти всеки ден имаше заседания на парламентарната група, на Висшия съвет тогава. Двата формата, взети заедно, дебатирахме с часове, обсъждахме варианти, обсъждахме информация. Нещо, което отдавна е забравено във вътрешнопартийния живот. Разбира се, дочувам и някои неща, които ме развеселяват, за автори на документи. Например за декларацията на Консултативния съвет. Днес се обади за пореден път нейн автор, в кавички. Само това ще кажа, че в архивите на БСП е запазено предложението, което ние одобрихме за подобна декларация, и ние с тази декларация отидохме на свикания късно следобяд на 4-ти, Консултативен съвет", каза Георги Първанов.
По думите му, събитията от преди 17 години, на 4 февруари, имат дълбок генезис назад във времето. "Всичко започна от една тежка финансова, а след това и икономическа криза. Особено тежки бяха измеренията на зърнената криза, липсата на хляб. Към това трябва да прибавим назряващата политическа криза, масовите протести. Това направи неудържимо положението на правителството, но неприятното беше, че Виденов, след дълго упорство, подаде изненадваща оставка на предколедния конгрес 1996 година и изненада всички. Трябваше тепърва, в предпразничните дни, да стягаме редиците тепърва, да създаваме кабинет, да пишем програма, което беше почти непосилно за това кратко време", каза Георги Първанов.
"Не бяхме подготвени, до последно никой не знаеше, че ще се отиде на вариант ново правителство, а кабинет за 3 дни, трудно може да се сглоби. Към това трябва да прибавя и упорития отказ на президента Желев да даде мандат на БСП и в частност на Кольо Добрев, който беше определен за бъдещ премиер. Не приемам тезата, че той имал такава готовност. До встъпването в длъжност на Петър Стоянов, на нас ни беше отказван мандат", каза Георги Първанов.