Първанов: Ако не управляваш добре, си за резервната скамейка

Политика

04-02-2014, 13:19

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Р. Петков: Порок е да не общуваш с опонента си

Петков погна "Галерия" и в съда!

Румен Петков: БСП прегръща Пеевски

Калфин: Очевидно Станишев е свръх възбуден

Калфин: Властта в момента е балон, който се свива все повече (обновен)

Борисов: Управляващите са глухи за гласа на студентите

Борисов: Ортаците ДПС и Атака пак говорят щуротии

Борисов: Не ме интересува тази драма, която разиграват в БСП (обновена - видео)

Декларация на АБВ по повод Първия доклад на ЕК за борба с корупцията

Р. Петков: Аз съм снел доверие от ръководството на БСП много отдавана

Румен Петков: БСП е мандатоносител, но не мисля, че управлява

Георги Първанов: Избори не се печелят със стягане на редици

Калфин: Няма как Първанов да работи за Борисов

Първанов: От мнозинството ще сгрешат, ако излязат остро срещу Плевнелиев

Страх и слабост: Станишев се примоли на Първанов за обща листа

Ако управляваш добре, ти можеш да изкараш един, два и повече мандата, ако не - доверието в теб се срива

През януари 1997 беше предотвратена гражданска война. Да погледнем отвъд фактите. Ако управляваш добре, ти можеш да изкараш един, два и повече мандата, ако не управляващ добре - доверието в теб се срива, изтъкна още той. Тогава е най-добре да седнеш на резервната скамейка. В политиката има много емоции.
Това заяви президентът Георги Първанов пред кандидат вишисти в "Студентски град" по повод 4 февруари 1997.
Когато не можеш да управляваш, няма нищо по-добро от това да си измислиш враг, подчерта Георги Първанов.

Според него протестите от януари '97 били много по-ожесточени от гражданското недоволство, което сега наблюдаваме.

Отидохме, за да покажем, че сме в състояние да изпълним ангажимента си, каза още той по повод твърдението на тогавашния президент Петър Стоянов, че социалистите дошли с две папки - едната за връщане на мандата, а в другата състава на друг кабинет.

Той си спомня, че през 97-ма не е бил разбран. В историята нещата понякога се повтарят, каза още експрезидентът. С Иван Костов имахме ожесточени политически битки, но когато е трябвало да се търсят решения в интерес на страната, такива са постигани, подчерта Първанов.

За пример той посочи Юго войната, когато правителството на Костов забранява достъпа на бежанци на наша територия. Иван Костов му се обадил, казал му какви са намеренията му и го попитал: „Мога ли да разчитам на подкрепата ти". Като друг такъв консенсус той добави и въвеждането на валутния борд.

4 февруари отвори пътя за модернизация на левицата, убеден е Георги Първанов.
Българските партии винаги са робували на миналото, смята още той. БСП се промени много, каза още Първанов в ретроспекцията за събитията след 4 февруари 1997.

В нашата политика, по думите му има две начала - едното, олицетворявано от 10 януари - разрушителното начало, другата тенденция - е на съзидателното.

Младите студенти на свой ред попитаха президента как може да се постигне обединение на идеи и общи приоритети в контекста на днешната политическа ситуация. Той си спомни критиките към него като лидер на червената партия и Николай Добрев с тогавашната опозиция, изтъквайки, че на тези срещи е търсен национален консенсус и обясни, че няма нищо по-нормално в името на държавата опозиция и управляващи да намерят общ език.

Според него няма ясна идентичност в програмите на партиите - в тях се смесва ляво и дясно. Кризата няма ляв или десен изход, трябва да се балансира добре в управлението, смята президентът.

С малки стъпки по конкретни политики според него може да се търси консенсус. Георги Първанов е обезпокоен още от конфликта между институциите. В диалог президентът и парламентът трябва да решат въпросите на референдума, предложен от Росен Плевнелиев, а не да се отхвърля, само защото идвала от президентската институция.

Пред студентите Първанов акцентира на демографските проблеми. 100 000 българи изобщо не са ходили на училище, а 900 000 са с образование под 4 клас. Темата ще бъде една от първите, дискутирани от АБВ.