Започна процесът срещу Ребека Брукс за незаконно подслушване

Вчера на Острова започна дело за незаконно подслушване на телефони, което предизвика широк обществен интерес

В него обвиняеми са журналисти от вече закрития британски таблоид "Нюз ъв дъ уърлд", който беше част от медийната империя на Рупърт Мърдок.

Подсъдими са осем от най-доверените новинарски мениджъри на Мърдок, включително Ребека Брукс, която е оглавявала британското подразделение на медийната империя.

 Тя е разследвана по пет обвинения, свързани с работата й като главен редактор на вече затворения таблоид на Рупърт  Мърдок. Тя твърди, че е невинна. "Аз не съм разрешавала, не съм била наясно с телефонното подслушване, което се е случвало по под ръководството ми ", казала тя, когато разбрала какво са обвиненията срещу нея. Останалите служители също отричат обвиненията, които са повдигнати срещу тях.

Делото, което може да продължи повече от 3 месеца, се очаква да засегне не само твърденията за подслушване, но и работните практики, използвани в рамките на медийна империя на Мърдок.

Очаква се близките отношения на подсъдимата Ребека Брукс с Дейвид Камерън, също да бъдат разгледани в хода на делото.

Припомняме, че още  в началото на скандала около „Нюз ъв дъ уърлд", в него бе въвлечен и британския премиер Дейвид Камерън за когото се твърди, че има връзка с империята на Мърдок.

Премиерът използвал Анди Колусън, бившия главен редактор на „Нюз ъф дъ Уърлд”, като директор на комуникационната служба. Колсуън също е сред обвиняемите по делото за подслушване.

Това е първият шумен процес, свързан с незаконни подслушвания на Острова, който разтърси империята на Мърдок.

По време на полицейското разследване по случая сто журналисти и техните източници са били арестувани и разпитани. Очаква се догодина по същите обвинения да започнат още две дела.