Прокуратурата подгони Цветанов, че не е разрешил подслушване

Бившия вътрешен министър – на прицел заради екс шефове на ГДБОП и РЗБОП

Прокуратурата погва отново бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Този път причината е, че той не е разрешил използване на специални разузнавателни средства, когато това е било необходимо.

 

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Цветанов.

 

Данните за извършено от Цветанов престъпление са събрани в рамките на досъдебно производство срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. От прокуратурата съобщават, че Цветанов, в качеството си на вътрешен министър е отказал използване на специални разузнавателни средства срещу екс директора на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров. Това се е случило въпреки шестте искания, които му е отправил наблюдаващият прокурор по досъдебно производство срещу Тодоров и въпреки решението на Окръжен съд – Велико Търново,  че разрешението трябва да бъде дадено. „Г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, се казва в писмото на прокуратурата. От държавното обвинение отбелязват също, че   специализираната дирекция на не е имало МВР  каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

"С оглед събраните до момента доказателства, прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица", заявяват още от прокуратурата.

Припомняме, че срещу  бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов вече има повдигнато  обвинение за незаконни подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от Закона за МВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Тогава мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.

 

В отговор на обвинение повдигнато днес срещу него Цветан Цветанов заяви:

"Ще подам искане за снемане на имунитета ми на народен представител. От медиите разбрах, че има второ искане за снемане на имунитета ми за период някъде около 2009 година, относно искане за прилагане на СРС-та, нямам спомен за конкретния случай. Когато се докладват исканията за прилагане на СРС-та, директорът на СДОТО, заедно с главния секретар, започваме да решаваме какво да правим и как да се прилагат тези СРС-та", каза Цветанов.

 

Той обясни, че има случаи, когато повторно прилагане на СРС, преминава над законно установения срок от 180 дни и тогава независимо, че има всички разрешения, ние пишем, че не е възможно.
По тази логика, трябва всички министри или окръжни съдии, които са писали не за искания, да им се търси наказателна отговорност.
Относно случая с шефа на БОП Велико Търново, след спазването на цялостната процедура на Дирекция „Вътрешна сигурност” съм съдействал и лицето беше задържано.
Аз съм готов с искането си и даже съм го подписал, но трябва да видя дали действително е входирано в парламента, а да не изпадаме в ситуацията от миналия път, обяви зам.-председателят на ПП ГЕРБ.