Топ журналисти от цял свят идват по работа в Пловдив

Мисия Пловдив

08-10-2013, 16:15

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световната среща на българските медии в Пловдив - на живо по интернет

Обиколка из Бачковския манастир и Стария град и танци с ансамбъл "Тракия" са част от предвидените забавления

Над 45 представители на медии от 26 държави ще се включат в Деветата световна среща на българските журналисти. И този октомври форумът ще събере творци от най-влиятелните вестници, списания, радиа, телевизии и сайтове у нас и по света. Домакини ще са Пловдив и Велико Търново.

Официалното откриване на срещата е на 13 октомври в София. Пловдив приема сесиите на 14 и 15 октомври, а финалът е на 17 октомври във Велико Търново.

Програмата в Пловдив ще е най-интересната част от целия форум, сподели Максим Минчев- генерален директор на БТА.

В тазгодишната среща ще се включат рекорден брой участници от чужбина. Между тях са добре познатите досега медии от САЩ, Испания, Великобритания. Силно ще е присъствието на журналисти от Чехия, Унгария и Румъния. Очакват се и гости от Китай, допълни той.

Паралелно с традиционните участници, на срещата ще присъстват и известни журналисти, представители на агенции, вестници и списания от различни страни.

За гостите от чужбина е подготвена специална програма. Те не само ще се запознаят с проблемите на българските медии, но ще имат възможността да видят отблизо и нашата родина. Организирана е среща с кмета на Пловдив Иван Тотев, който е основен партньор и домакин на форума. Ще има посещение на Бачковския манастир, а също и разходка из Стария град.

Какво ще се дисутира в Пловдив:

Срещата в града ни започва на 14 октомври (понеделник) от 12.00 часа в хотел "Тримонциум". Специален гост ще бъде бившият външен министър Соломон Паси, който ще защити темата "Национални каузи".

Следващият панел на срещата в Пловдив ще е "Българите извън България -новата карта на медиите по света".

Вечерта Домът на културата посреща гостите, които ще могат да се насладят на изпълнението на Ансамбъл "Тракия". Спектакълът ще бъде и абсолютно безплатен за гражданите и участниците.

Час след спектакъла, в 20.00 часа, ще се състои коктейл организиран от градоначалника.

Вторият ден от програмата в Пловдив стартира с темата "Социалните мрежи – новото гражданско общество". Следва "Каузите на бизнеса. Здравеопазването като национален приоритет." В панел "Каузите на бизнеса. Икономическо развитие на регионите" хора от бизнеса ще дискутират наболели проблеми в икономическото развитие, а също и въпроса: "Как бизнеса може да помага за икономическото израстване на районите?".

Българите по света и ролята на световния форум

Телевизия в Чикаго, вестник в Кипър, списание във Франция, електронни издания във Великобритания, информационни портали в Испания и Белгия са само част от медиите на български език, появили се през последната година. Българите, живеещи извън пределите на страната, са повече от 2 млн. души, сочат най-новите данни. Над 50 печатни и електронни издания на български език отразяват битието на общностите ни зад граница.

За осемте си години, форумът успя да създаде общност от световни медии. Спомогна за по-добра комуникация и съвместна работа на журналисти от различни части на земята.

За първи път най-интересното от работата на срещата ще бъде представяно чрез видеоновини и излъчвано директно онлайн.