21 метра остават до затрупаните миньори в "Ораново"

Спасителните екипи са прокопали осем метра през последното денонощие

Спасителните акции в рудник "Ораново”, където остават затрупани двамата миньори, са достигнали до т.нар "първи кръст” от галерията, което означава, че остават още 21 метра до края й. Това съобщи за "Фокус" Апостол Апостолов, кмет на Симитли. Той съобщи обаче, че до в района на "първия кръст" трасетата са били изцяло смачкани, което усложнява спасителната акция и е необходимо повече време за пробиване.

"Трудно е да се каже колко време ще бъдат необходими за пробиването на тези 21 метра, тъй като в първите дни акцията вървеше с по-бързи темпове, а по-късно предвижването ставаше в порядъка на 3-4 метра", отбеляза кметът на Симитли.

Той подчерта, че спасителите продължават акцията за откриването на двамата затрупани миньори.

"Тук е моментът да кажем, че трябва да "свалим шапка" на миньорите, които работят в спасителната акция на три смени. Те са непрекъснато там, работят без значение условията и не са спрели да помагат да се намерят двамата миньори", заяви Апостол Апостолов.

През изминалото денонощие спасителните екипи са прокопали около 8 метра в рудник "Ораново". "Стигнало се е до точка Б в минното трасе", съобщи областният управител на Благоевград Муса Палев. До края на тунела в рудника остават около 20 метра, където към този момент остават затрупани Иван Лазаров и Николай Михайлов. Палев уточни, че се работи нормално без някакви по-големи пречки или затруднения.