Ще се носи отговорност за трагедията в "Ораново", категоричен е Стойнев

Тази нощ спасителите са напреднали със 7,5 метра

Спасителните действия продължават интензивно. За едно денонощие е напреднато приблизително със 7,5 метра. Остават да бъдат разчистени около 18 метра – без да броя в ъгъл край галерията, която е около 10 метра. Надеждата ни е там да бъдат двамата миньори, каза пред БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Надяваме се да няма скални образования по пътя, които да възпрепятстват работата на спасителите, допълни министърът. Вече шести ден продължава издирването на двамата затрупани в рудник "Ораново" край Симитли миньори. Това са 35-годишният Иван Лазаров и колегата му Николай Михайлов, на 42 години. Късно снощи затлачената с кал и въглища галерия бе разкрита до мястото, където е станало срутването.

Знам, че в обществото има нагласите едва ли не бързо да се вкара автоматична техника, но и специалистите казват, че няма как да бъде вкарана такава техника, каза министър Стойнев. Той отново посочи, че се работи с лопати, кофи, има автоматична линия, която изкарва скалната маса и калта на повърхността. Таванът на галерията също трябва да бъде закрепен, за да не се застраши животът на спасителите и на затрупаните миньори.

Икономическият министър се зарече, че за инцидента в "Ораново" отговорност ще се понесе. Няма да позволя този случай да бъде забравен и папката с проверки по него да бъде хвърлена в някой ъгъл и да потъне в прах, категоричен е Стойнев. Има и пропуски в администрацията, каза още той. Министърът обеща, че ще предостави абсолютни всички документи от назначените в мината проверки на медиите и всеки по веригата ще понесе отговорността си.

Случаят няма да бъде потулен. От тук нататък моята основна задача и задача на правителство е, че от тук нататък ще има правила и те ще бъдат спазвани от всички работодатели, зарече се Драгомир Стойнев.