Спасителите в "Ораново" работят денонощно

За 24ч. обаче могат да се изкопаят не повече от 2,5 м.

Работата на спасителните екипи в рудник "Ораново" не е прекъсвала и за минута, но въпреки това те напредват с не повече от 2,5 метра на денонощие.

В тежкия инцидент в мината на 16 юли загинаха двама миньори, а други двама бяха затрупани вътре. Сега спасителите работят на три смени, за да изкопаят свлеклите се количества кал.

"Говорих и с началника на спасителите, който е работил през нощта. Той категорично заяви, че няма как да работят по-бързо, тъй като трябва хем да напредват, хем да укрепват тавана. Разбира се, той трябва да бъде сигурен, защото не може да си позволим да рискуваме живота и на спасителите. Стъпка по стъпка вървим към заградените миньори. Колкото и да са минимални шансовете те да бъдат намерени живи, ние сме длъжни да дадем всичко от себе си, за да стигнем до тях" каза министър Стойнев, който се намира в Симитли.

"Най-важното в момента е да намерим момчетата, но съм категоричен: всеки, които е допринесъл за тази трагедия, ще понесе своята отговорност", категоричен бе Драгомир Стойнев.