10 метра делят затрупаните миньори от спасението

Собственикът на рудник "Ораново" се предаде в полицията

10 метра остават до затрупаните миньори в рудник „Ораново", съобщи struma.bg, позовавайки се на управителя Валери Манов. Той съобщи, че в момента работят 15 спасители на три смени, операция напредва бързо, всички препятствия са отстранени и се гребе само земя и тиня. На място е и областният управител Муса Палев.

 

Около 13:00 часа на мястото на инцидента пристигна благоевградският лекар д-р Евтим Тимчев от Спешен център - Благоевград. Лекарски екипи дежурят денонощно с цел оказване на първа помощ.

 

Четвърти ден продължават спасителните работи по откриване на двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори. Надеждата на всички е в една водна помпа. 35-годишният Иван Лазаров и Николай Михайлов, на 42 години почти четвърто денонощие са в неизвестност след калното свлачище на 300 метра под земята, погълнало към 9.30 във вторник четирима миньори. Още същия ден Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

 

Малко по-рано днес, часове след като бе обявен за издирване, собственикът на рудник "Ораново" Красимир Михайлов се предаде в полицията. Вчера той бе обявен за общодържавно издирване по искане на прокуратурата. Научавайки това, Михайлов днес се е явил сам в дирекцията на МВР в Благоевград. Не се знае какви обяснения е дал за отсъствието си от рудника, в който бяха затрупани четирима миньори, двама от които загинаха.