Добрев се чуди какво се крие зад посещението на Алексей Милер

Шефът на "Газпром" едва ли щял да дойде без причина в България

ГЕРБ не участва в работата на парламента, защото хората в последните 25 дни много ясно изразиха своята позиция за състава на това Народно събрание. Те не желаят този състав, каза народният представител Делян Добрев, цитиран от пресцентъра на партията.
По думите му гражданите нямат доверие и не се виждат представени в 42 -то Народно събрание.
"От първия си ден то започна с реваншизъм и популизъм, а не с програми и експертност. Правителството трябваше да е програмно-експертно. Планът "Орешарски" увеличава разходите с над 500 млн.лв., разходи за социални дейности, които дори няма да постигнат необходимия социален ефект. Веднага се заговори за теглене на външни заеми при положение, че ние 4 години в най-тежкото време за държавата успяхме да я запазим финансово и да не увеличаваме външния дълг", коментира Делян Добрев.
"Сега ще вземем 500 милиона лева заем, ще платим едни социални плащания до края на годината. Какво обаче ще правим догодина? Трябва ли отново да вземем заем за да финансираме догодина програмата допълнителната за социални мерки или да увеличим данъците?", попита депутатът.
Добрев посочи, че тегленето на външни заеми и финансирането на големи бюджетни дефицити влошава финансовите параметри на държавата. Бившият икономически министър бе категоричен, че когато се влошат тези параметри, се увеличава рискът от фалит. Това води до увеличаване на лихвите по кредитите. Увеличаването на данъците е още по - лошо, защото то ще съсипе бизнеса, който и в момента е в много тежко състояние.
"Вчера не чухме нищо ново от това, което ние постигнахме още през миналата година по проекта "Южен поток‘‘. Правителството на ГЕРБ подписа документи за това, че България няма да участва във финансирането на изграждането на "Южен поток" нито с държавни или корпоративни гаранции, нито с пари. Ще бъдат привлечени средства за строителство, заемни средства, които ще бъдат изплащани от експлоатацията на тръбопровода. За мен интересното е какво се крие зад това посещение, защото не беше обявено. Какво е договорено при тази визита остана неизказано, ако изобщо нещо е договорено. Малко вероятно е Алексей Милер да дойде в България без да има причина за това посещение", коментира Делян Добрев.