България не се отказва, пак зове: Орешарски вън! (обновява се)

Bulgariautre.bg ще следи събитието отблизо

София


19.00 часа - Няколкостотин са протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски пред Министерския съвет. Чуват се силни освирквания, скандирания, развяват се български знамена. Има разпънати лозунги, на някои от които пише: "Революция”, "Орешарски е истински комунист, ти го плюеш, а той вика – дъжд вали”. Недоволните граждани развяват български знамена.
Движението в района е блокирано. Сградата на Министерски съвет е със заграждения и около нея има засилено полицейско присъствие. Кордони на специализирани полицейски сили пазят входа на президентството и на бившия Партиен дом.

19.15 часа - Броят на протестиращите все повече се увеличава. На митинга отново са дошли хора с музикални инструменти – барабани, тъпани, китара и тръби. Сред протестиращите има човек с противогаз, който държи лист с червен надпис: "Не искам да дишам червен въздух".

Скандиранията "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци" огласят и днешния антиправителствен митинг.

19.50 часа- Протестиращите се отправиха към Народното събрание. Сред гражданите има такива, които са облечени като затворници, на гърбовете на които пише: "Контингент на Цацаров". От предната им страна са залепени табелки с имената на различни политически лица. Заедно с тях е и момче, облечено в усмирителна риза, на която е залепен надпис: "Волен Сидеров".

Балерина в черна рокля беше застанала на пръсти с десния си крак, а левият й крак беше качен върху загражденията пред парламента.

20.10 часа - гражданите блокираха Орлов мост. Градският транспорт в посока хотел "Плиска"-център стига до спирката преди Орлов мост и обръща в обратната посока.

Скандиранията, освиркванията и ударите по барабани не спират. Тези, които вървяха най-отпред на шествието по бул. "Цар Освободител", държаха плакати с надписи: "България каза: Орешарски, върви си" и такъв, на който са изобразени знамената на държавите, в които се провеждат подобни протести като у нас. Текстът на английски гласи да не се страхуваме и да почнем да действаме.

20.25 часа - Шествието премина по бул. "Цариградско шосе" и стигна до Полиграфическия комбинат. Протестиращите променят маршрута си, понеже централите на партиите днес са празни. Движението по булеварда е спряно, а пространството между Софийския университет и  сградата на БТА е запълнено от протестиращи.

По-късно гражданите решиха да блокират движението по целия бул. "Цариградско шосе". Към 20.50 часа движението в двете посоки беше спряно.

21.23 часа - Гражданите стигнаха кръговото движение на "4-ти километър". Живеещите наоколо приветстваха участниците в шествието, което остана многобройно. Пред протестиращите се движат няколко автомобила и мотори на полицията.

21.45 часа - Протестното шествие се върна към Орлов мост. Гражданите поеха по обратния маршрут малко преди да стигнат спирката на градския транспорт "Окръжна болница". Скандиранията намаляха, част от протестиращите се разотиваха.

 

Пловдив

 

Протестите в неделния ден започнаха с много екшън. След като недоволните от правителството на Пламен Орешарски пловдивчани не получиха разрешение да затворят магистрала "Тракия", те все пак се отправиха към аутобана и останаха на място до 13 часа – времето, което бяха определили за блокадата. И обещаха, че следващият път няма да оповестяват предварително намеренията си, а направо ще действат.

Точно в 18, 30 часа за традиционния вечерен протест пред сградата на община Пловдив се събраха повече от стотина души. Викове "Оставка" огласиха центъра на града.

Колоната тази вечер не пропусна да спре пред сградата на Областната дирекция на МВР. Днешните събития промениха отношението на протестиращите към полицаите. Освиркания и викове "МВР е с тях" обраха пазещите сградата.

Като не са допуснали хората на магистралата тази сутрин, полицаите са нарушили тяхното изконно право да протестират, разпалено обяви бившият депутат Христо Марков, предава Дарик.

Затова недоволните повече няма да предупреждават по какви маршрути ще се движат. Ще водим партизанска война, категоричен бе Марков.

Оттук пловдивчани продължиха по традиционния си маршрут и блокираха бул. "Шести септември" при Съдебната палата. Временно спря и движението по бул. "Цар Борис Трети Обединител".

Колоната се върна пред общината, където с хоро около фонтана приключи днешното шествие. Протестът продължава и утре - сутринта недоволните се събират пред Областна управа, вечерният протест е отново от 18, 30 часа.