"Южен поток" не крие риск за България, уверява "Газпром"

Днес Алексей Милер обсъди с Пламен Орешарски бъдещето на "Южен поток"

Проектът "Южен поток" се реализира с известно закъснение, смята председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В срещата бяха обсъдени въпросите, свързани с реализацията на проекта, бяха обсъдени действията, които предстоят и трябва да бъдат извършени в скоро време.

Първият газ по тръбата ще пристигне в България през декември 2015 г. като към днешна дата проектът е на етап подготовка за началото му. Инвестициите, които "Газпром" влага в България, са 3,1 милиарда евро. Милер увери, че сроковете за начало на строителството ще бъдат спазени.

"Наясно сме, че относно финансиране на дейностите в българския участък няма да има никакви проблеми. Руската страна е готова да финансира в пълен обем дейностите, които ще се извършват в този сектор. Делът на българската страна ще бъде възстановяван за сметка на таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода", каза още той.

Милер увери, че България не поема абсолютно никакви рискове, свързани със строителството на "Южен поток".