Орешарски не свиква с протестите

Нямало да издържи “обсадата” до края на мандата

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не смята, че ще издържи “под обсада до края на мандата”.  Изявлението му беше направено след приключването на Европейския съвет в Брюксел, съобщи БНР.
Орешарски отрече да е свикнал с  протестите.

От думите на министър-председателя се разбра, че по време на двудневния му престой в Брюксел никой от европейските лидери не е проявил интерес към ситуацията у нас, която била изненада и за самия Орешарски.
Премиерът обяви, че мисли "за всички хора - за тези, които протестират, за тези, които не протестират и за тези, които са против протестите." Според него е трудно да се направи баланс между тях. “Трябва да се има и предвид, че винаги ще има граждани, които няма да одобряват следващ кабинет, защото никое правителство досега не се е радвало на 100-процентно одобрение”, отбеляза той

Орешарски каза, че страната ни тепърва ще трябва спешно да подготвя проекти и разчети, за да може да получи одобрените от Европейския съвет средства за младежка заетост и за финансиране на малкия и средния бизнес. Очаква се специално за младежката заетост програмите и проектите да бъдат готови тази есен.

Пламен Орешарски съобщи, че няма никакъв шанс за удължаване на срока, в който България да усвои парите от сегашния седемгодишен европейски бюджет. Той  научил това на съвета.

 

Други страни от Централна и Източна Европа успяха да си извоюват изключения и отстъпки, но премиерът  разбрал, че въпросът  бил приключен още през февруари и повече такива отстъпки няма да има.