Не можем да работим без парламент, отсече Орешарски

Премиерът не се чувствал като заложник

Естествено, че не можем да работим без парламент. То се разбира по Конституция.

Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос дали правителството ще подаде оставка. "Ние сме парламентарна република, ако парламентът не работи, очевидно… Страхувам се, че в нестабилността, в която попаднахме, тя може да продължи неопределено дълго и при следващи правителства. Какво правим тогава?", коментира той. Орешарски каза, че едва ли ще разговаря с протестиращите, тъй като опитвал вече и по-скоро другата страна не разговаря.

На въпрос как ще работи парламентът, ако "Атака" не влезе в пленарна зала, премиерът каза: "Това са хипотези и въпроси към парламентарното мнозинство".
Министър-председателят заяви, че ще внесе отново предложенията за промени в кабинета, които да бъдат гласувани от Народното събрание. "Още в началото обещах, че ще има втори вицепремиер. Кабинетът е сформиран. Кабинетът е попълнен. Зам.-министрите колкото толкова", каза премиерът.
На въпрос не е ли късно за втори вицепремиер с ресор икономика при протестите в страната, Орешарски заяви, че по този начин икономиката ще продължи да пада. Той посочи, че не е коментирал с никой от ССД канидатурата на Даниела Бобева, както и не е консултирал предварително дали ще има кворум или не.

Не се чувствам заложник, парламентарният кворум не е мой въпрос. България е парламентарна република и се надявам парламентът да работи, каза още Орешарски в НС. Той заяви, че не го е страх да напусне парламента, който е обсаден от протестиращи.

Премиерът беше в  пленарна зала, където се очакваше да бъде гласува кандидатурата на Даниела Бобева за вицепремиер. Заседание на парламента обаче не се проведе заради липсата на кворум. Следващото заседание е насрочено за утре.