Орешарски ще участва в заседание на Европейския съвет

На 27 и 28 юни в Брюксел ще се обсъжда младежката безработица и икономическата политика на ЕС

Министър-председателят Пламен Орешарски ще участва в заседанието на Европейския съвет на 27 и 28 юни. В Брюксел той ще бъде придружаван от министъра на финансите Петър Чобанов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Основните въпроси, които ще дискутират ръководителите на страните от ЕС са свързани с младежката безработица, икономическата политика на Евросъюза, отношенията му със стратегическите партньори и ще се направи преглед на напредъка по политиката на разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране.

По темата за младежката заетост ще се акцентира върху реформи в държави с високи нива на младежка безработица. Основните въпроси са свързани с действията на държавите-членки по отношение на трудовите пазари и системите за професионално обучение и образование. За напредъка и развитието на икономическата политика на ЕС ще се обсъжда приключването на Европейския семестър за 2013 г. Държавните и правителствените ръководители ще утвърдят специфичните препоръки по страни. Преглед на Пакта за растеж и работни места ще се направи във връзка с оценката на провеждането на икономическите политики на Съюза. Очаква се дебатът по завършване изграждането на Икономическия и паричен съюз да бъде съсредоточена върху банковия съюз и постигането в краткосрочен план на съгласие по оставащите му градивни елементи.

Възможно е Европейският съвет да потвърди решение за определяне на дата за начало на преговори за присъединяване със Сърбия. Също така и за откриване на преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.