Орешарски: Няма да подам оставка, докато парламентът ме подкрепя

Премиерът отрече вчера да е намеквал за възможно оттегляне

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че няма да подаде оставка, докато има подкрепата на парламента. Изказването си той направи в Брюксел, където беше посрещнат от Сергей Станишев за работен обяд на Партията на европейските социалисти преди започващия по-късно днес Европейски съвет, съобщи БНР.

Орешарски отрече вчера да е намеквал за възможна оставка. "Това вие така сте го разбрали", рече той.
Ако бъде питан на срещата на ПЕС за ситуацията у нас, Пламен Орешарски каза, че ще обясни, че с назначението на Делян Пеевски е била допусната една политическа грешка, която обаче не е повод за оставка. Изборът на Волен Сидеров начело на Комисията по етика в парламента Орешарски не смята да коментира, защото, по думите му, това е парламентарен въпрос.

Според премиерът проекта "Набуко" било по-добре да не бъде прекратяван. Той добави, че все пак от всички страни от "Набуко", България е в най-добра ситуация, защото е най-близо до трасето, което ще мине през Гърция. "Така че ние надявам се тогава да имаме колекторна връзка, така че да реализираме вече диверсифицирани доставки", каза Орешарски.

От тазвечерния Европейски съвет премиерът очаква да бъдат одобрени поне 6 милиарда евро за младежка заетост - сериозна сума, от които да получи и България.

"За България малко над 100 милиона евро за следващите няколко години. Това е една сериозна подкрепа и за нашите усилия да намалим безработицата и за по висока младежка заетост", каза Пламен Орешарски.