Прибързаха с обвинението към Цветанов, смята Менков

Няма повдигнато обвинение за незаконно подслушване, заяви адвокатът

Повдигането на обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е прибързано. Това заяви пред bTV адвокатът на Цветанов Менко Менков.

"Цветан Цветанов няма повдигнато обвинение за незаконно подслушване", уточни защитникът.

Той посочи, че според обвинителния акт ексминистърът "съзнателно е дал възможност на останалите четирима обвиняеми да извършат някакви нарушения". По думите на Менков дали е имало незаконно подслушване в МВР при управлението на кабинета "Борисов" ще се доказва с експертиза.

"Според правната логика трябваше да се изчака експертизата и прокуратурата първо трябваше да докаже вината на другите четирима," заяви адвокатът. Той подчерта, че клиентът му Цветан Цветанов е невинен по презумпция и не трябва да доказва невинността си, а след разпитите му вчера той е запазил конституционното до право да мълчи.

Менко Менков коментира лаконично съвпадението, че защитава бившия вътрешен министър, а в миналото - обвиняеми по мегадела. "Всеки български гражданин има право на защита," посочи той. Клиенти на Менков са били обвиняемият по делото "САПАРД" Марио Николов, основният свидетел по делото срещу Алексей Петров – Георги Цветанов, както и на Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, както и на безследно изчезналите Братя Галеви.

Менков обясни, че е защитавал Пламен Галев и Ангел Христов в досъдебната фаза до 2009 г. и няма представа какво се е случило с тях на трите съдебни инстанции.

"Никой не е застрахован да попадне от единия полюс на другия. Бил съм защитник на много министри и журналисти, всеки може да се пренесе от тук на подсъдимата скамейка", коментира още Менков.