Цветанов официално се сдоби с обвинение

Няма обвинение за нерегламентирано използване на СРС-та

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени.

Спецпрокуратурата му определи мярка за неотклонение "подписка". Цветанов днес бе разпитан в Софийска градска прокуратура.

Престъплението, за което обвинението откри данни е "допустителство по служба" - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.

Няма обвинение за нерегламентирано използване на СРС, каза на излизане адвокатът на Цветанов - Менко Менков. Той допълни, че не са им били предоставени събраните до момента доказателства и материали по делото.
"Цветан Цветанов е изключително спокоен, защото обвинението, което му беше връчено, не може по никакъв начин да изпълни състава на престъплението, за което му е повдигнато това обвинение. Аз също съм спокоен от юридическа гледна точка, въпреки че не ми бяха предоставени никакви доказателства в подкрепа на обвинението. Считам, че единствената цел е само и само на г-н Цветанов да бъде повдигнато някакво обвинение. Каква е целта и от кого се преследва, не мога да преценя”, заяви Менков.

Самият Цветанов заяви, че ще се въздържи да дава обяснение в досъдебното производство, тъй като има това право. Той все още не е чел материалите, които са в секретното деловодство на НС, където има доказателства, въз основа на които главният прокурор поиска да бъде свален имунитетът на Цветанов. Обяснението на Цветанов е: "защото смятам, че след като ми се предявява обвинение, когато съм с моя адвокат, разбира се, той като мой защитник, трябва да бъде запознат с всички тези доказателства, които са събрани към настоящия момент. Това ни беше отказано".
Адвокат Менко Менков е известен като защитник на дупнишките бизнесмени Братя Галеви и Марио Николов, основно действащо лице по процеса "САПАРД". Менков участва и в делото "Октопод", където защитава основния свидетел срещу Алексей Петров - Георги Цветанов.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. Той може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда.