Борисов за Цветанов : Това да му е за урок

Най-доброто от печата

13-06-2013, 05:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цветанов е обвинен,че като МВР шеф е допуснал негови подчинени да подслушват незаконно.

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов най-сетне се сдоби с обвинение след продължителен рейд из прокуратурите в София вчера. Той бе призован да се яви в 10 ч в спецпрокуратурата на столичната ул. "Черковна" №90. Четири минути след уречения час бившият МВР шеф пристигна в спецпрокуратурата с "Ауди" А8, шофьор и неколцина гардове от НСО.

Изненадата на деня бе адвокатът на Цветанов, чието име се пазеше в тайна от медиите. От лъскавата кола слезе столичният адвокат Менко Менков (за него виж долу). Цветанов бе лаконичен пред десетките репортери, насъбрали се, за да отразят как става обвиняем.

Той обясни само, че научил за подновената ревизия на доходите му от медиите. И я определи като тенденциозна. След това влезе в спецпрокуратурата. Учудващо десетина минути по-късно Цветанов и защитникът му излязоха навън.

"Не е обвиняем още г-н Цветанов. Прокурорите смениха мястото на връчване на постановлението за привличане. И ще отидем в Софийска градска прокуратура", разясни адвокат Менков.

Цветанов разбута репортерите с обяснението, че закъснява. И продължи към Съдебната палата на бул. "Витоша" №2. Пристигна там след трийсетина минути и с адвоката си влезе в градската прокуратура на втория етаж на Съдебната палата.

Но не остана дълго и там. След 10 минути излезе и с адвокат Менков се запътиха към съдебна зала №14 на същия етаж. "В момента ми повдигат обвинението, така че изчакайте", призова Цветанов, опитвайки да си проправи път сред репортерите. Попитан къде отива, той призна: "Не знам." Наложи се адвокат Менков да разясни: "Отиваме в 14-а зала. Прокурорът ни води там. Разпит пред съдия искат да проведат."

Престоят им и в залата също бе кратък. Осем минути по-късно двамата я напуснаха. "Съдията прекрати производството, защото не са призовани другите обвиняеми", обясни Менков. Цветанов пък уточни, че явно е специален, щом така го разхождат. Двамата се върнаха в коридора на държавното обвинение. А след 53 минути излязоха, видимо доволни, че най-сетне са свършили това, за което са дошли. Думата взе адвокатът, който обясни, че са се забавили, защото компютърът бил стар и флашката "нещо зациклила".

Така Цветанов бе обвинен, че като МВР шеф е допуснал негови подчинени да подслушват незаконно. Става дума за тримата шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Обвиняем с тях е и шефът на отдел Радко Димитров, който с отвертка се опита да изтръгне техника от т.нар. кечър.

"Оставам изненадан от обвинението на г-н Цветанов", заяви адвокат Менков. Той уточни, че няма как клиентът му да е обвинен, че е допуснал незаконно подслушване, тъй като останалите обвинаяеми не отговарят за такова престъпление.

Всъщност те са обвинени за злоупотреба с власт, а Цветанов - че я е допуснал, като не е изпълнил задълженията си по Закона за МВР да разпише правила за работа на службата за проследяване и подслушване.

Така или иначе адвокат Менков се оплака, че прокуратурата е нарушила правата на Цветанов. Не им предоставила материалите по делото. Чл. 219, точка 4 от НПК обаче сочи, че това се прави по преценка на прокурора.

Мярката за неотклонение на Цветанов е "подписка". Това означава, че от днес той трябва да не сменя местоживеенето си, без да уведомява прокурора.

"Никой в прокуратурата не е искал да прави цирк, като разкарва Цветанов", заявиха обвинители пред "Труд". Те имали договорка със Софийския градски съд (СГС), ръководен от приятелката на Цветанов Владимира Янева, да бъде изпратен съдия на ул. "Черковна", за да даде той пред него показания. В поледния момент от СГС отказали. Това наложило Цветанов да бъде пратен от спецпрокуратурата в Съдебната палата, където е СГС.

Разходката дотам не свърши работа. Съдия Мина Мумджиева, която трябваше да проведе разпита, отказа да го стори с мотив, че останалите обвиняеми не са в залата. "Този мотив не ни се вижда състоятелен", казаха юристи. "Съдията докладчик с оглед подсъдността на делото е сложил резолюция за разпит в сградата на Съдебната палата", коментира шефката на СГС Янева пред "Труд".

Той: Казваме, че сме невинни

"При положение че казваме, че сме невинни, смятате ли, че ще е имало такива разпореждания?" Така бившият МВР шеф отговори на въпрос дали като министър е разпореждал да се слуша незаконно.

За разлика от друг път, вчера той бе особено лаконичен в коментарите си пред медиите. След разходката из прокуратурите в София той обяви, че е отказал да дава обяснения по обвинението му.

"Ще се въздържа, защото имам такова право", каза Цветанов.

После също като адвоката си се оплака, че прокуратурата отказала да го запознае с материалите по делото.

Репортерите го приканиха да обясни дали е сменил негативната си позиция към съда сега, когато е обвиняем. Цветанов отговори: "Мога да ви кажа, че през целия период съм работил за държавата и съм положил максимални усилия действително да положим усилия да ограничим организираната и битовата престъпност." Тревожел го фактът, че за последните няколко месеца престъпността в София скочила със 17%.

Попитан отново как гледа на съда, той каза: "Установих, че някои хора в държавата са много силни, въпреки че не са на определени възлови позиции, за да имат ресурс и възможност."

Всички въпроси, свързани с обвинението, Цветанов отклоняваше с думите: "Благодаря ви, благодаря ви, благодаря ви."

Борисов: Това да му е за урок

Критика към заместника си Цветан Цветанов отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за "Фактор.бг". Бившият премиер обясни, че не партиите, а прокурорите трябва да обвиняват и затова се учудва, "че държавното обвинение позволява на някои лица да говорят от негово име - кой щял да влиза в затвора, кой щял да има работа с прокурорите".

Борисов заяви, че това не е работа на политиците и допълни: "Но в порядъка на критичност трябва да кажа, че и ние това правехме в лицето на нашия министър Цветанов. И той обвиняваше, преди да има присъди. Но си мисля, че в това отношение сегашната ситуация му е добър урок." Борисов каза още, че от 15 години не е виждал Румен Николов-Пашата.

В парламента вчера лидерът на ГЕРБ отказа да коментира обвинението срещу Цветанов. "Нека да си свърши процесът и тогава ще го коментираме, когато има взети решения", отсече той.