Днес разпитват Цветан Цветанов за СРС-тата

Бившият вътрешен министър е получил призовка и ще се яви в 10:00 часа пред държавното обвинение

Днес бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще се яви в Специализираната прокуратура в 10:00 часа заради започналото производство срещу него за неупражнен контрол при използването на специалните разузнавателни средства (СРС-та). Той получил призовка и ще се яви в датата и часа, които са упоменати от прокуратурата.

Председателят на ГЕРБ обеща, че ще изпълни ангажимента си, за да не възпрепятства производството, но обяви, че е невинен. Цветанов е убеден, че няма как да се докаже, че е имало незаконни СРС-та докато е бил вътрешен министър.

Очаква се на Цветанов да бъде предявено обвинение за т. нар. допустителство по служба и да му бъде определена мярка за неотклонение, която най-вероятно ще бъде "парична гаранция".

Миналата седмица бившият МВР шеф подаде заявление за отказ от имунитета си като народен представител. Имунитетът му бе поискан от прокуратурата след като бе подновено делото за незаконните подслушвания, осъществявани от МВР по негово време.

Цветанов може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда, че е подслушвал политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията.

Във вторник срещу бившия вътрешен министър започна още една проверка. По искане на прокуратурата, Националната агенция за приходите проверява доходите и имотното състояние на Цветанов и съпругата му, според източници на bTV. От агенцията за приходите не отрекоха проверката и обещаха повече информация в следващите дни.