Цветанов се отказва от имунитета след воаяж в чужбина

Иначе трябва да иска разрешение, за да пътува, поясни Бойко Борисов

"Цветан Цветанов има пътуване в чужбина и ще подаде заявление за сваляне на имунитета си, когато се върне от Брюксел". Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов обясни, че ако бившият вътрешен министър подаде искането сега ще трябва да иска разрешение, за да пътува. Заради това по-думите на Борисов Цветанов ще се откаже от имунитета си на 4 юни, когато се връща от белгийската столица. Председателят на ГЕРБ не вижда проблем  заместникът му да се забави със заявлението, защото срокът за подаването му бил 14-дневен.

Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на Цветан Цветанов. Мотивите на прокуратурата са, че с бездействието си, бившият вътрешен министър е дал възможност на подчинените си да извършат престъпление. Този ход на държавното обвинение беше очакван, тъй като в края на април оттам съобщиха, че са събрани достатъчно данни за повдигане на обвинения срещу Цветанов  за нерегламентираното подслушване по сигнала на Сергей Станишев.
Главният прокурор можеше да повдигне обвинение на Цветанов във времето, в което той беше кандидат-депутат. Цацаров, обаче, предпочете да го стори, когато зам.-председателят на ГЕРБ получи депутатски имунитет. Въпреки че още в първия ден на 42-ото народно събрания Цветан Цветанов подаде искане за сваляне на имунитета си, законът предвижда, че това може да се случи само след като прокуратурата внесе такова искане в Народното събрание и то го одобри. Другата възможност е самият народен представител да се откаже от имунитета си.