Прокуратурата вини Цветан Цветанов за "СРС гейт"

Спира се наказателно производство срещу тримата директори от СДОТО

Софийска градска прокуратура съобщи, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконното подслушване на политици, министри, президент и бизнесмени, известно още като "СРС гейт".

Срещу него са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление, но поради качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност /имунитет/ за наказателно преследване, уточняват от прокуратурата.

В Изборния кодекс не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

От СГП допълват, че спират наказателното производство, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, директорите от СДОТО, които бяха обвинени, че с кечърите на МВР са подслушвали незаконно из София.

Според обвинителите Цветан Цветанов, в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО - Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления.

Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по Закона за специалнитеи разузнавателни средства, а именно - да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС-та.