Имунитет искан, имунитет даден!

Ексминистърът заяви, че е невинен и е спокоен

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се отказа от имунитета си доброволно днес.

Той вече пристигна в парламента и внесе декларацията за сваляне на депутатския имунитет. Заявлението гласи: "Във връзка с искане от 30 май 2013г. на главния прокурор на Република България, постъпило в Народното събрание на 30 май, с настоящото заявление изразявам писменото си съгласие за снемане на имунитета ми на народен представител избран в 42 НС по посоченото в искането досъдебно производство."

Цветанов заяви, че е абсолютно спокоен и знае, че "това е част от политическата игра на тройната коалиция с помощта на прокуратурата". Той допълни, че не вижда нищо сериозно в обвиненията.

"Внесох искането за сваляне на имунитета си, но с конкретния номер на делото, изпратено от главния прокурор. За голямо съжаление не ми остана време да се запозная с всичко това, което е входирано, но за мен то е без значение, защото знам, че съм невинен и това са поредните внушения, които ще бъдат използвани спекулативно от политическите управляващи", каза още Цветанов.

По негови думи има личен мотив да се води компроматна война срещу него.

Миналият четвъртък главния прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. Създаването на временната комисия срещу ексминистъра е и първа точка в дневния ред на днешното заседание а Народното събрание.

Цветанов може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е "допустителство по служба". Обвинението е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.