Движения и партии влизат под шапката на СДС

Листите ще са ясни идния вторник, в тях ще има и гражданска квота

Националният съвет на СДС одобри подписаните споразумения с партньорите, с които ще се яви във формата Съюз на демократичните сили, а това са: ПП "Обединени земеделци", Радикалдемократическа партия, Българска социалдемократическа партия, Движенията "Гергьовден" и "Патриот".

"До края на седмицата ще продължим разговори с граждански организации и политически формации, които споделят ценностите и идеите на СДС", заяви представителят на СДС Емил Кабаиванов след заседание на Националния съвет на Съюза на демократичните сили.

Част от тях са Съюз на репресираните, БДС Радикали, Партията "Кауза България", Българската християнска коалиция.

Националният съвет на СДС одобри и схемата за подреждане на листите за народни представители във всички 31 многомандатни избирателни райони.

"Във вторник идната седмица СДС ще извърши окончателното подреждане на листите и ще регистрираме първо СДС като формация, съставена от партии и граждански сдружения за предстоящите избори. Листите за народните представители също ще се регистрират", поясни Кабаиванов.

По думите му Националният съвет е гласувал на първите три места в листите да има представители на гражданска квота.

"Това са дясномислещи хора, изявени и утвърдени специалисти в областта, в която работят – лекари, инженери, юристи, преподаватели, лица, известни в региона, в който ще бъдат в листите. Основният принцип за разпределение в листите са качествата на народните представители", каза Емил Кабаиванов.