Лара – гаранцията на Брендо, че ще мълчи за клана Белуко

Притискан е да не пропее за доставчиците на кока от Колумбия

Лара Банева е отвлечена, за да затвори устата на баща си - Евелин Банев-Брендо, за колумбийските и италианските си покровители в кокаиновия бизнес.

Това е основната версия на разследващите у нас и в Италия, съобщава за в. "Стандарт" високопоставен служител от МВР.

Според него българинът трябва да поеме изцяло вината си като основен организатор на трафика на кокаин, който според италианското разследване е генерирало печалби за 26 млрд. евро в последните пет години - от края на 2007 г. насам.

Отвличането на дъщеря му на 5 март трябва да гарантира, че Брендо няма да "пропее" нито за контрагентите си - братята Белуко от калабрийския клан Ндрангета, нито за доставчиците на белия прах от Колумбия.

Лара е жива, но не знаем къде я държат, признават пред изданието от разследването.

Според тях на Брендо е даден знак, че дъщеря му ще бъде жива и здрава, докато той си трае и остане най-високият разкрит бос в трафика на кока от италианското разследване.

Мълчанието на Банев е още по-скъпо, след като дясната му ръка - италианецът Антонио Мелато, се разприказва как са организирали трафика на кока от Латинска Америка до Испания.

Вече е ясно, че два са основните разклонения на канала за трафик на кокаин. Първият е по море чрез специални кораби майки, които тръгват най-вече от Каракас, Венецуела. Те хвърлят дрогата в открито море, откъдето се взима от специално наети от бандата на Брендо яхти и по-малки кораби.

След това кокаинът бил разтоварван в испанско пристанищеа, откъдето поемал най-вече към Германия, Холандия и Италия, където били основните депа за разпределение.

Второто крило било чрез т. нар. мулета гълтачи. Това разклонение било изцяло под контрола на дясната ръка на Евелин Банев-Брендо - Радослав Атанасов-Радето от Благоевград. Бившият автокрадец и приближен на застреляния през 2005 г. с леден куршум Васил Гьорчев-Кьоравия движел мрежата по трафика на кокаин в цяла Европа.