Похитителите на Лара са най-вероятно в България

В джойнтвенчъра "Ндрангета - Брендо" българинът е едрата риба

В своя статия от 7 март италианският всекидневник "Кориере дела сера" информира за отвличането на дъщерята на Брендо – Лара, и цитира бившия български шеф на борбата с наркотрафика Калин Михов, според когото това е било направено, за да се запуши устата на Евелин Банев.

"24 часа" се обърна към автора на материала Микеле Фарина с молба да коментира италианското разследване, свързано с Брендо.

Според Фарина, който се позовава на свои доверени източници от следствието, Брендо няма намерение по време на процеса да иска изслушването на каквито и да е други хора.

Съкратената съдебна процедура, която предвижда разглеждането на делото в заседателна зала, не включва разпитването на свидетели. Въпреки това те биха могли да поискат да бъдат изслушани от съда, но защо да го правят преди издаването на присъдата, пита се Фарина.

Италианският журналист твърди, че в джойнтвенчъра "Ндрангета - Брендо" именно българинът е едрата риба, докато италианците са били само "миноритарният съдружник".

Ндрангета няма за какво да се страхува сега от Брендо, нито пък той от нея. Затова и версията хора от Ндрангета да са въвлечени в отвличането на Лара, дъщерята на Брендо, е малко вероятна според източници от италианското разследване.
Журналистът от "Кориере дела сера" твърди още, че погледът би трябвало по-скоро да се обърне към “приятелите - врагове” на Брендо в България, които са най-вероятните похитители на Лара. Дали отвличането е отмъщение, или предупреждение, не е ясно, допълва Фарина.

Журналистът каза още, че тези дни се очаква екстрадирането от Хърватия в Италия на Антонио Мелато, италиански съдружник на Брендо от престъпната им фирма, който за 2 г. е спечелил 50 млн. евро от трафика. 10 млн. от тях са поставени под запор в швейцарски банки.

Според Фарина наркотрафикът се е осъществявал на етапи и със спирки по подобие на круизно пътешествие. От Карибите трафикантите на кокаин пристигали до испанските и португалските брегове, където пресрещали италианските катамарани и платноходни кораби. Самият Мелато притежавал един катамаран.

Останалите били наемани срещу 40 000 евро на месец. От Испания и Балеарските острови след това поемали към Италия.