Брендо в Италия до юли, никой не се обажда за Лара

Той пожелал да остане в Италия докато приключи делото в Милано

Италианските спецслужби няма да докарат Евелин Банев-Брендо у нас за предстоящото му в понеделник дело в Софийския градски съд, научи "24 часа". То се води заради европейска заповед за арест, издадена от Румъния за трафик на кокаин.
Брендо ще остане под строга охрана в затвора в Италия до лятото. Това е станало ясно от факс, получен вчера в София след усилена кореспонденция между съдебните власти на двете държави.

Банев сам поискал да остане, докато процесът срещу него в Милано не приключи, потвърди източник от чужбина. Вероятно единият мотив е от съображение за сигурност - не е изключено и той да стане мишета като малката си дъщеря, която бе отвлечена. Другата причина е, че транспортирането му в момента ще се окаже скъпо.

По неофициална информация е бил обсъждан вариант Брендо да бъде докаран и върнат със специален самолет, придружен от карабинери. Това обаче би струвало твърде скъпо, тъй като освен за полета държавата плаща надници и издръжка на спецполицаите, които ще бдят за сигурността на арестанта. В случая разходите щели да натежат на италианския бюджет.

Има и опасения, че пътуванията на Брендо крият риск процесът в Милано да се проточи, блокира или пък да се отдели от гледането на делата на другите обвиняеми. Банев, който МВР нарича Кокаиновият крал, вече се яви на два пъти пред съда в Милано на 1 и на 8 март. Следващото официално, но закрито заседание, бе планирано в края на месеца.

Още когато поискали Брендо от България, италианските власти се ангажирали да приключат максимално бързо с процеса си. Надеждите са това да стане до 1 юли. По-оптимистични прогнози предвиждат финалът да е още в средата на юни. Само през април Брендо ще се явява 4 пъти на фиксираните заседания в съда. Първото от тях е на 5 април.

Въпреки огромните затруднения била намерена подходяща зала, която да побере 14 обвиняеми, съдени по съкратена процедура. За дела, които не се гледат по общия ред, обикновено няма просторни зали. За сметка на това всеки от обвиняемите, ако бъде осъден, ще получи наказание с 1/3 по-леко от предвиденото.

Въпреки че при съкратената съдебна процедура се работи само по документи, Брендо е поискал и изслушване на негов свидетел. Такъв се явява техническият консултант на защитата, който трябва да осветли финансовата и икономическата дейност на обвиняемия.
Брендо е притеснен, че няма вести за живота на 10-годишната си дъщеря Лара, която бе отвлечена. МВР периодично призова гражданите да съдействат, ако забележат съмнителни хора или усетят нещо нередно.

"Смея да твърдя, че зная немалко, тоест бих могъл да бъда полезен, но засега никой не се е обърнал към мен, страхът е голям", коментира вчера в съда соченият за лидер на Октопода Алексей Петров. "3 г. ме разследват за Наглите. Досега няма данни да имам отношение", каза той. Петров обвини шефа на ГДБОП Станимир Флоров, че навремето криел информация за групата за отвличания, но не стана ясно от кого.

Още никой не се е обадил за Лара

Още никой не се е обадил на близките на семейството на отвлечената 10-годишна Лара, за да поставя условия за освобождаването .
“Моля ви, дайте знак, че Лара е жива, защото губя и майка ”, призова преди ден чрез “24 часа” бабата на детето Анна Добринова. Внучката бе похитена на 5 март пред дома си в “Бояна”. “Моля се всеки ден Лара да е жива и да е добре. Умолявам тези хора да помислят каква болка причиняват на това малко детенце”, проплака бабата. Тя се надява да чуе гласчето на внучката си, за да се увери, че е добре.