Ята от протестиращи летят към властта

Освен, че се разлюспиха, родиха се и куп формации и движения

Протестиращите в София мислят как да се явят на избори. До този извод стигнаха от най-голямата група, която се бори срещу монополите.

Един от координаторите им - Ангел Славчев, каза, че ако има достойни хора, те ще бъдат подкрепени. Нито Славчев, нито Янко Петров или Дончо Дудев, които станаха лица на протестите срещу монополите, щели да се кандидатират.

Тепърва ще мислим как да стане явяването на избори, каза Славчев.

Неизвестни досега участници в протестите пък учредиха движение "Българска пролет" и дори дадоха пресконференция в неделя. В събота пък се основа движение "Освобождение".

Целта и на двете сдружения е участие на изборите на 12 май.

Движението "Модерна България" на бившите царисти Борислав Цеков и Ралица Агайн пък обяви, че организатори на протестите от Плевен, Ямбол и Хасково са се присъединили към тях.

Традиционно, неделният протест в София започна в 11 ч. Най-многобройна бе групата срещу монополите, която се събра пред Министерството на икономиката.

Хората от сдружение "Орлов мост", водени от Янаки Ганчев, тръгнаха от Борисовата градина. Те имаха известен сблъсък с полицаите малко преди Софийския университет, които искаха да не се спира движението. Ганчев седна на пътното платно, последван от вечния протестиращ Йоло Денев и още няколко други активисти.

Разкол имаше и при протестиращите пред МИЕТ. Янко Петров, който е един от първите координатори на бунтовете, заяви, че политически партии се опитват да използват недоволството на гражданите, като представят свои лидери за организатори на протестиращи.

Петров даде пример с "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. Според него хората, които първи са излезли на улицата, няма да се откажат от своите искания и няма да позволят народът и гражданското недоволство да бъдат използвани за политически PR.