"Освобождение" или "Българска пролет"?

Протестиращи основават партии, с които да се явят на вота

Част от протестиращите основаха в София движение "Освобождение", което ще участва в парламентарните избори на 12 май, съобщи БНР.

В бившото кино "Освобождение" в столицата участие взеха в началото повече от 120 души, а накрая бяха останали около 80. Всичките решения се взеха с квалифицирано мнозинство.

Движението няма да има председател и лидер, обясни един от говорителите му Ивайло Франц от София: "Учредихме общобългарско движение на протестиращите "Освобождение", което да обедини и защити всички протестиращи и да наложи техните искания и решения на всички институции и власти в България. Реши участие в парламентарните избори 2013, за да не се пропилява енергията, надеждите и гласът и волята на народа български".

Другият говорител на движението е от Пловдив. Васил Кльонков, родственик на Левски и на Лазо Войвода: "Ще има коренни, радикални промени в тази държава. Ще започнем от главата. Рибата мирише от главата. Ще изметем цялата политическа олигархия, която е в момента. Ще намерим начин как да го направим".

Целта на движението: Да можем да проведем гласът на народа в изборния вот, а не да бъде взет от партиите отново.

На каква подкрепа ще разчита "Освобождение": Много хора ще участват в движението. Бедна ви е фантазията. Не само това, не само това. Това движение представлява не само българите в България - представлява всичките българи в чужбина, твърдят създателите му.

Всички искания на протестиращите ще бъдат обединени в платформа на следващото събрание на движението.

Едни от основните лица на протеста - Янаки Ганчев, Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, не участваха в създаването на движението. Те планират създаването на "Българска пролет", която също да участва на предсрочния вот.

Разграничението не е от нас като личности, а разграничението е във връзка с неща, които те искат да провеждат, обясниха организаторите на "Освобождение".