Вял протест в страната, разединение обхвана организаторите

Хората май се умориха, смятат част от шестващите по улицата

И днешният неделен ден мина под знака на протестите на недоволните граждани от монополите и лошото управление на страната в последните над 20 години.

За разлика от друг път обаче днес те бяха значително по-малко, а и на много места се получиха разделения от самото начало. Най-голямо недоволство предизвикват съмненията, че политически сили се опитват да вкарат свои хора сред протестиращите, като по този начин ги използват.

Паралелно с уличните демонстрации, в различни градове върви сформирането и на граждански движения, някои от които твърдят, че изразяват интересите на протестиращите, и ще ги представляват на предстоящите на 12 май предсрочни парламентарни избори, съобщава "Фокус".

В столицата протестът трябваше да тръгне от няколко лъча, но заради липса на хора, пропадна лъчът от НДК. На Орлов мост пък се събраха едва около 50 човека, а пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и турзима – билзо стотина.

И въпреки малкото хора, протестът се разцепи още в самото начало.

Около 11 часа пред МИЕТ имаше няколко десетки граждани, когато по мегафона започнаха да говорят хора, които се обявиха за радикално крило на протестите. Докато говорещите от т.нар. "радикално крило" посочиха, че са организатори на протеста, някои от събралите се ги питаха кои са те, какво искат като видимо не ги припознаваха като организатори.

В същото време няколко души, познати вече като лица на протеста коментираха, че се правят опити за подмяна на протеста. "Сега някакви радикални движения пускат уведомление, естествено преди нас, за 11 часа на същото място, за да могат да грабнат народния глас. Ние сме тук, за да покажем, че борбата не е спряла – докато хората си правят кръгли маси, ние работим", каза Янко Петров.

Той се изправи пред събралите се хора пред сградата на МИЕТ и ги покани да тръгнат заедно на шествие към Народния театър "Иван Вазов", където да поговорят. Така по-голямата част от протестиращите дойдоха пред театъра, а малка част остана пред сградата на МИЕТ.

По пример на протестиращите в столицата, на палатков лагер през следващата седмица ще излязат и недоволните от монополите граждани в Русе. Във Варна и Шумен на жп гарите пък бяха блокирани влакове.

Във Варна на протест излязоха около 200-300 души, които блокираха булеварди. Протестиращите отново се разделиха по темата трябва или не да си подава оставката Общинският съвет. Сега по темата е разделен вече и Общественият съвет, който досега искаше разпускането на местния парламент. Стигна се и до напрежение с полицията, имаше и арестувани, съобщава Varnautre.bg.

В Пловдив близо 200 протестиращи блокираха булевард "Шести септември. Шествието тръгна от площад "Централен", премина по Главната улица до сградата на ЕВН и оттам се насочи по булевард "Шести септември", след това премина през Тунела и се насочи по бул. "Цар Борис Трети Обединител".

Недоволните не успяха да блокират Централна гара, каквито намерения имаха по-рано, защото полицейски кордон охраняваше достъпа до гарата. Хората, които бяха значително по-малко от последните недели, носеха листовки със задача относно приватизацията на БДЖ, на нея пише "600 милиона - кой ще ги плати, пак ли ние?", съобщава Plovdivutre.bg.

Тихо и скромно протече днешния протест срещу монополите и цялата политическа система в Бургас. Едва 100-ина души се събраха в градинката край съдебната палата, казаха исканията си и след това се отправиха на шествие по "Александровска". Въпреки че не бяха много, митингуващите вдигнаха доста шум и скандираха по пътя си познатите лозунги "Елате с нас, протестът е за вас" и "Всеки ден ще е така до победата", съобщава Burgasutre.bg.

Във Велико Търново протестиращите заявиха, че няма да правят партия и да участват в партийни листи на изборите. "Днес се събираме да поговорим какво правим от тук нататък, да информираме хората за искането за Обществен съвет. Най-вероятно няма да правим повече митинги в близките седмици, надяваме се не се стига до тях и се надяваме кметът Панов да отпусне зала, в която веднъж седмично да се събираме за обсъждане на проблемите и да започнем по-конструктивна работа", каза Господин Гюров, един от организаторите на протестите. Според него хората вече са се уморили да протестират.

В Благоевград няколко десетки души се събраха на протест, без нарушения на обществения ред. За пореден път сред протестиращите се усети разцепление в два лагера.

Недоволните граждани днес протестираха срещу високите лихви на банките и се заканиха, че утре точно в 13.00 часа ще се съберат пред сградата на ВиК Благоевград, за да изразят недоволството си срещу водоснабдителното дружество.

В Сливен протестиращите дадоха една седмица срок на новото правителство за да изпълни исканията на хората.