Мадуро настоя за незабавни избори във Венецуела

Преди това той се закле пред парламента като временен държавен глава

Временно изпълняващият длъжността президент на Венецуела Николас Мадуро поиска от Националния избирателен съвет да насрочи "незабавно" президентски избори, предаде Франс прес.

"Официално поисках от председателката на Националния избирателен съвет да насрочи незабавно президентски избори", които трябва да се проведат в срок от 30 дни, както предвижда конституция след смъртта на президента Уго Чавес, каза Мадуро, който положи клетва пред парламента като временно изпълняващ длъжността държавен глава на страната.

"Заклевам се, изразявайки най-пълна преданост към команданте Уго Чавес, че ние ще спазваме, че ние ще налагаме спазването на боливарската конституция (...) Заклевам се!", заяви Мадуро на церемония, която бе предавана от телевизиите в страната.

Председателят на парламента Диосдадо Кабельо Рондон прочете глава 233 от конституцията, според която при смърт на президента неговите функции временно трябва да поеме вицепрезидентът.

При победата си на президентските избори през октомври Уго Чавес назначи 50-годишния Мадуро за вицепрезидент, потвърждавайки предположенията на редица анализатори, че най-надеждният човек от най-близкото обкръжение на Чавес е дългогодишният външен министър на Венецуела, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Кариерата на Мадуро е главозамайваща. Започнал трудовата си кариера като автобусен шофьор, той става синдикален лидер, след това депутат и председател на парламента, шест години заема поста министър на външните работи и става вторият човек в управляващата йерархия.

Мадуро е женен за Силия Флорес, която сега е главен прокурор на републиката. Като млад адвокат тя работи за освобождаването на Чавес от затвора, където той излежава присъда за организирания от него военен преврат.