Балсамират Чавес, седмица трае поклонението в Каракас

Държавната церемония по погребението му ще се състои днес

Тялото на починалия от рак 58-годишен президент на Венецуела Уго Чавес ще бъде балсамирано и изложено но показ във военен музей в столицата Каракас "още поне седем дни", обяви вицепрезидентът Николас Мадуро, цитиран от световните агенции.

"Тялото на президента Чавес ще бъде балсамирано като Хо Ши Мин, като Ленин", каза Мадуро.

Държавната церемония по погребението на Чавес ще се състои днес, но Мадуро заяви, че тялото му ще остане на показ още една седмица, за да могат многобройните желаещи венецуелци да се поклонят пред тленните му останки.

След това тялото на Чавес ще бъде преместено от военния музей на мястото, където ще бъде погребано, добави Мадуро. Той обаче не съобщи къде ще е това.

Пред тленните останки на Чавес вече се поклониха редица лидери от региона, сред които президентът на Куба Раул Кастро, президентката на Бразилия Дилма Русеф и предшественикът й Луис Инасиу Лула да Силва и президентът на Еквадор Рафаел Кореа.

На държавното погребение на Чавес днес ще присъстват високопоставени делегации от 54 страни, сред които 22 държавни глави. Сред присъстващите ще са повечето лидери на латиноамериканските държави, както и президентите на Иран МахмудАхмадинеджад и на Беларус Александър Лукашенко.

Никой от лидерите на страни от ЕС не е обявил, че ще присъства на церемонията.

САЩ ще бъдат представени от своя шарже д'афер в Каракас Джеймс Дърам, конгресмена демократ от щата Ню Йорк Грегъри Мийкс и бившия конгресмен демократ от щата Масачузетс Уилям Делахънт.