Световните лидери почетоха паметта на Чавес

Сред тях са Раул Кастро, Махмуд Ахмадинеджад, Александър Лукашенко и Дилма Русеф

Десетки световни лидери се събраха в Каракас, за да присъстват на пищното погребение на венецуелския управник Уго Чавес.

От сряда до днес край отворения ковчег на президента минаха стотици хиляди симпатизанти, включително част от най-бедните хора в страната, които боготворяха управлението на своя легендарен Първи.

Очаква се погребението на Чавес да започне в 11:00 часа (17:30 българско време) в местна военна академия. Часове по-късно Николас Мадуро, който бе дясната ръка на Уго, ще бъде назначен за държавен глава. Нови президентски избори навярно ще се проведат в следващите 30 дни.

Десетки световни лидери пристигнаха в страната за погребението. Сред тях са кубинецът Раул Кастро, иранецът Махмуд Ахмадинеджад, белоруският диктатор Александър Лукашенко и редица западни политици, ухажвани от години от Чавес.

Ел Коменданде ще бъде балсамиран като Хо Ши Мин, Ленин и Мао. Тялото му ще бъде запазено в стъклен ковчег "во веки веков", обяви Мадуро.

Тленните останки на Чавес след това ще бъдат положени в "Планинските казарми", които се намират в гетото "23 януари" - бастион на подкрепата за управника. Съоръжението днес е превърнато в "Музей на революцията".