Инфаркт тръшнал Уго Чавес

Според шефа на президентската охрана, венецуелският лидер е починал от масивен инфаркт

Президентът на Венецуела Уго Чавес почина от масивен инфаркт, съобщи ръководителят на президентската охрана генерал Хосе Орнелия. Генералът разказа, че е бил с Чавес през последните два часа от живота му.

 

"Той не можеше да говори, но аз прочетох по устните му, че той каза, че не иска да умира, тъй като обича страната си и се е пожертвал заради нея", отбеляза Орнелия. По неговите думи Чавес е прошепнал: "Моля, не ми позволявайте да умра".

 

Засега не е ясно дали инфарктът е предизвикан от лечението, или от прогресиращото раково заболяване, предаде Интерфакс.

 

САЩ ще изпрати официална делегация на погребението на Чавес в петък, въпреки че вицепрезидентът Николас Мадуро обвини американски дипломат в опит за дестабилизиране на ситуацията във Венецуела и съобщи, че властите в страната са взели решение да го експулсират.

В реч по държавната телевизия Мадуро съобщи, че става дума за американския военен аташе Дейвид дел Монако, "който е участвал в заговор срещу правителството".

 

"Нямаме никаква информация, че наши сътрудници или граждани на САЩ са застрашени от нещо, но след обръщението на вицепрезидента Николас Мадуро ние все пак имаме известни опасения и не губим бдителност", съобщи пред журналисти източник в Държавния департамент.