Венецуела в траур: Уго Чавес загуби битката с рака

Днес почина нашият коменданте, обяви вицепрезидентът Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Уго Чавес е починал във вторник следобед, обяви вицепрезидентът на страната Николас Мадуро, часове след като призна, че борещият се с рак Чавес страда от тежка инфекция и състоянието му е изключително тежко.

"Получихме информация, най-разтърсваща и най-трагична, която обявяваме на нашия народ - че в 16:25 часа (22:55 българско време), днес, 5 март, почина нашият команданте - президентът Уго Чавес Фриас, след като се бори срещу болестта в продължение на почти две години", заяви Мадуро.

Веднага след новината ръководителите на армията на Венецуела се появиха на живо по държавната телевизия и обещаха да бъдат лоялни на вицепрезидента след кончината на Уго Чавес. Както е известно приживе Чавес посочи Мадуро като свой предпочитан наследник.

От предния ден, несигурност обви съдбата на президента, който бе във военна болница в столицата. От юни 2011 г. той се бори срещу рака в областта на таза и здравословното му състояние се влоши през последните часове, съобщиха официалните източници в страната.

В дълга реч по-рано вечерта Мадуро обвини за състоянието на Чавес САЩ и съобщи, че Венецуела експулсира военновъздушния аташе в посолството на САЩ в Каракас Дейвид Дел Монако, който бе обвинен, че е "заговорничил във венецуелските въоръжени сили".

Уго Чавес бе президент на Венецуела от 1999 г. насам. През октомври 2012 година той отново бе избран за още един шестгодишен мандат, но така и не успя да положи клетва заради влошеното си здравословно състояние.