Уго Чавес на предела, бори се за живота си

Демонстрации във Венецуела в негова подкрепа

Венецуелският президент Уго Чавес, който не се е появявал публично от повече от един месец, след като бе подложен на четвърта операция от рак в Куба, се бори за живота си, заяви бившият вицепрезидент Елиас Хауа, цитиран от Франс прес.

"Ситуацията като цяло е сложна и деликатна, но истината е, че Уго Чавес се бори и ще продължи да се бори за своя живот", каза той на среща в Каракас на управляващата социалистическа партия.

Хауа, който бе вицепрезидент на Венецуела от януари 2010 до октомври миналата година, обяви по-рано вчера на митинг в столицата, организиран в солидарност с Чавес, че президентът е жив и ще се бори за пълно възстановяване на своето здраве.

Подобни демонстрации бяха проведени в още няколко венецуелски града и предавани пряко по държавната телевизия.

Венецуелското правителство съобщи в комюнике, че здравословното състояние на президента се променя благоприятно и че белодробната инфекция, която той е развил, е под контрол, предаде Ройтерс.

Чавес е в съзнание, се посочва още в текста. Здравословното състояние на президента е определено като деликатно.

58-годишният Чавес, който управлява Венецуела от 14 години, и бе преизбран през октомври, не можа да положи клетва за нов мандат на предвидената дата 10 януари.