Венецуела се моли за живота на Уго Чавес

58% от гражданите са уверени, че президентът ще се възстанови

Уго Чавес продължава да се бори за живота си, но според проучване 3/5 от гражданите вярват, че държавният глава ще се върне обратно на поста си.

Мадуро – самопровъзгласилия се за наследник на Чавес политик, съобщи по телевизията, че шефът му "се бори за здравето и живота си". И не пропусна да отбележи, че страната "е с него".

 

Чавес обаче не е излизал на обществено място, нито е говорил пред нацията, откакто се подложи на четвърта операция в Куба.

 

"Дългото отсъствие на президента и критичното му положение не се превърнаха в масов песимизъм за завръщането му", отбеляза социологът Луис Висенте Леон.

Според него почти 58% от гражданите са уверени, че Чавес ще се възстанови. 30 на сто смятат, че той няма да се завърне във властта, докато 12% не са сигурни какво ще се случи. 1% пък твърдят, че държавникът въобще не е болен.

 

Президентът се завърнал в страната на 18 февруари и незабавно бил приет в столична военна болница, където се лекува от дихателна недостатъчност.

Правителството наскоро обяви, че Чавес диша с помощта на тръба в трахеята си след тежка респираторна инфекция.

Мнозина лекари, които не са свързани с лечението на политика, твърдят, че предприетите мерки по-скоро имат за цел да направят последните дни на лидера по-приемливи и безболезнени.

 

Въпреки това голяма част от венецуелците, изглежда, смятат или искат да повярват, че на Чавес му е писано да живее още дълго.