ЧЕЗ може да изЧЕЗне до дни

Преразглеждат лицензите, министър Добрев "за" разсекретяването на договорите с ЕРП-тата

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества.

Това каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки", каза той.

По думите му ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция за това какви са нарушенията на ЕРП-тата и доколко могат да бъдат основание за отнемане на лицензи.

На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ.

"Основна констатация е, че съществуват SLA – договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества. 83% от външните услуги плюс 92 на сто от доставките са сключвани по този начин, без да бъдат провеждани конкурсни процедури.

Това не е нарушение на Закона за обществените поръчки, защото там има текст, който им позволява да правят точно това. Това ще бъде и другата спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица – да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП-тата, но и от който и да е в България", поясни той.

Министърът обеща, че в най-спешен порядък още утре ще започнат промени в редица закони, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени на електроенергията.

"Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес, би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП-тата и на "Мариците" да бъдат публикувани", добави Делян Добрев.