60% такси, 40% ток – това плащаме на ЧЕЗ, EVN и E.ON

Парите отиват при производителя, за пренос, за амортизация на мрежата, за резерв и за зелена енергия

От месециенергодружествата в България са задължени да правят разшифровка на фактурите, които пращат на потребителите си.

От тях обаче става ясно, че по-голямата част от плащаната цена – около 60%, отива за такси, а самото потребление на ток е по-малко – 40 на сто.

"Това не е нещо ново, просто сега се вижда в сметката, прави впечатление и предизвиква общественото недоволство", коментира енергийният министър Делян Добрев.

Той разшифрова сметка и сметка, показваща реално потребление от 162 лева и крайна цена от 410 лева.

"Тези 162 лева са чистата стойност на тока за енергопроизводителите – АЕЦ "Козлодуй", например. Но от Козлодуй този ток трябва да стигне до Бургас – това става чрез преносната мрежа и се заплаща отделно.

След като стигне до Бургас, електроенергията трябва да мине през разпределителната мрежа вътре в града – грубо казано през кабелите, това също е отделна такса.

Отделно има цена за поддържане на генерации като студен резерв, например ВЕЦ-овете стоят в постоянна готовност.

Към списъка с допълнителни такси на гърба на потребителя се включва и прословутата добавка за зелена енергия, плащаме и за амортизацията на мрежата и т.н.", обясни Добрев.

Той отново повтори причините за по-високите сметки за ток в цяла България за последния месец на миналата година - по-дългият отчетен период от до 40 дни, повечето почивни дни по празниците, както и скочилата с 14% от юли цена на електроенергията.

Делян Добрев увери, че всички оплаквания на граждани ще бъдат проверени, а те ще могат да платят сметките си към дружествата разсрочено.