Шеф на ЧЕЗ: Разбираме гражданите и тяхното неразбиране на сметките

От компанията обещаха компенсации при грешки в сметките

Всяка една наша грешка ще бъде коригирана и хората ще бъдат компенсирани, включително и финансово. Това обеща Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ по време на изслушването в НС в комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, предаде БГНЕС.

Според Баран ситуацията изобщо не била проста и от дружеството разбирали гражданите и тяхното неразбиране на сметките, фактурите и тяхното потребление.

"Водим активен диалог с нашите клиенти, правим срещи и с кметовете на общините, опитваме се да обясняваме, държим се открито. Опитваме се да обясним, че всяка една жалба ще бъде проверена от нашите служители. Знаете, че преди време имаше проверка на електромери на наши клиенти и резултатите показаха, че няма грешки в толеранса на измерването, което не значи, че не правим грешки", заяви Баран.

Според него големият проблем е, че много българи се отопляват на ток и вторият - икономическата ситуация в страната, за която той вярва, че ще се оправи и хората ще си платят сметките.

Председателят на комисията Яне Янев обаче контрира шефа на ЧЕЗ като заяви, че иска по-малко белетристика и повече конкретика.

Волен Сидеров от "Атака" пък директно го попита за заплатата, която взима и дали тя не е 100 000 лева. "Това не е учтиво да ме питате", отговори му оперативният директор на ЧЕЗ.

Защо продължава да се сключват договори, с които се изнасят печалбите на дружеството от България, след което се декларират почти нулеви печалби, продължи с въпросите Сидеров. Депутатът му заяви, че един ден дружеството ще бъде съдено за това, което прави в България, за нарушаване на лицензионните договори. Реакцията на българските потребители ще нараства, досега не чух нищо по въпроса как смятате да свалите цените, защото като покупателна възможност българите плащат най-скъпите цени в Европа, продължи с въпросите Сидеров.

"По отношение на цените въпросът не е към нас, отговори му Баран. Те се определят от ДКЕВР", каза той лаконично.

Депутатът от КБ Мая Манолова пък призова да се чуе и становището на ДКЕВР за създалата се кризисна ситуация.