Не сме лумпени, не сме тълпа! Ние сме народ!

Хиляди в София скъсаха веригите на монополите

Десетки хиляди българи в редица български градове показаха "червен картон" на мополистите ЧЕЗ, EVN и Енерго-про и техните кошмарни цени на тока.

Според мнозина това са най-масовите протести от близо 15 години насам. Народният гняв в столицата продължи над 5 часа и се премести пред президентството, ДКЕВР, парламента, където участниците бяха спрени от жандармеристи.

Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите, като част от протестиращите дори отправиха искания за оставка на кабинета.

Хилядите разгневени протестиращи в София по-рано през деня насочиха гнева си и към служителите на реда, като по полицаите започнаха да валят яйца, плодове и павета. Протестиращите започнаха да блъскат и коли на Жандармерията и полицията, в опит да ти преобърнат.

Пред сградата на ЧЕЗ продължаваха да идват все повече полицаи и напрежението между тях и активистите видимо ескалира. Органите на реда започнаха да разпръскват със сила протестиращите, използвайки щитовете си. В следствие на сблъсъците имаше арестувани и пострадали.

Иначе протестът на недоволните софиянци тръгна от пл. "Орлов мост" по посока централата на ЧЕЗ на ул. "Г. С. Раковски".  В началото на шествието подредиха няколко колони от протестиращи, носещи над главата си българско знаме.

Сред тях беше и малко момче с надпис в ръце: "Крепостни селяни на монополите". Протестиращите носеха и много плакати. Издигнат беше също и голям транспарант с надпис "ЧЕЗ, ЕОN и EVN - вън".

Недоволните граждани с мощно освиркване и скандиране "Мафия" и "Оставка" тръгнаха към ЧЕЗ, като отново блокираха движението по ул. "Г. С. Раковски". Формалните лидери на протеста обявиха, че ще продължат действията си и утре. Те призоваха активистите да се включат отново и в утрешния протест, който е с начален час 18,30.

"Ние не сме лумпени, ние не сме тълпа, ние сме народът. Даваме ултиматум – ако до една седмица правителството не изпълни нашите искания, отново ще излезем тук и ще ги разбием.", извика се в тълпата човек от многохилядния протест в София.

Протестът пред НС пък започна под звуците на народни песни, като някои от недоволните граждани дори се хванаха на импровизирано хоро на жълтите павета. Но доброто настроение бързо изчезна и беше заменено от гневни възгласи "Оставка".

Много от недоволните граждани споделиха идеята, че през миналата седмица правителството не е направило нищо, за да удовлетвори исканията на хората за разследване на дейността на монополите и по този начин е обърнало гръб на народа. Някои от протестиращите по-рано запратиха няколко яйца по Министерството на финансите.

Мощните освирквания бяха прекратени единствено в началото за минута мълчание в памет на починалия актьор Тодор Колев.