За ноември 160, за декември – 330 лв! Изрева жена на шеф в ЧЕЗ

Директор от компанията и министър се взират по електромери из София

Енергийният министър Делян Добрев, главният оперативен директор на ЧЕЗ България Петър Баран и експерти от Българския институт по метрология, обходиха апартаменти в столицата, които са подали сигнали срещу енергийното дружество за завишени сметки за ток.

На един от адресите в столичния квартал "Люлин", двамата се натъкнаха на тричленно семейство с малко дете, което за декември е получило сметка за ток от 330 лева, докато през ноември е платило едва 160.

"Разходът ни за енергия не се е променил от ноември до декември. Аз съм по цял ден вкъщи и наблюдавам консумацията на електроенергия и тя по никакъв начин не се е променила от ноември до декември. Това ме амбицира да подам жалба. Плюс това през декември пет дни не сме били вкъщи", обясни Владимира Благоевска на гостите си.

Предстои устройството да бъде проверено в института по метрология. Резултатите ще са ясни утре, обеща й министър Добрев.

"Ще се отговори на всички жалби", обясни на свой ред Петър Баран като пресметна, че от началото на годината в ЧЕЗ са получени около 2000 жалби.

"Всяка жалбa се проверява индивидуално", обясни Баран.

По думите му, ако се установи, че електромерът е манипулиран, ще се направи проверка в ЧЕЗ, за да се види как е станало това.

"Ако става въпрос за умела манипулация, ще бъде сигнализирана и полицията", зарече се той.

На въпрос дали ще се връщат пари на граждани, ако се установи нарушение Баран отговори: "Ако се констатира, че грешката е в нашия уред, т.е. че електромерът не е функционирал правилно или, ако не сме отчели правилно данните от електромера, парите, които са били фактурирани и платени, ще бъдат върнати".

На друг въпрос откъде идва печалбата на дружеството от 240%, когато само 17 лв. от сметката отиват за ЧЕЗ Баран отговори: "От две години и половина съм оперативен директор на ЧЕЗ. Моята основна цел беше - ЧЕЗ Разпределение да работи колкото се може по-ефективно, да открием резервите, които имаме. Резултат на всички усилия е 2.5 кратното увеличение на печалбата спрямо предната година".