50 бона изчезват в ЧЕЗ, за да имаш ток в къща в Кокаляне

Мисия София

12-02-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ходенето по мъките на една столичанка, за да осъществи мечтата си

Къща извън столицата, далеч от задръствания, мръсен въздух и нервите, които се хабят ежеминутно. Мечтата на много българи.

Но тази мечта струва скъпо и няма нищо общо с мечтания рай, който сме виждали по филмите. Историята на Аделина Банакиева, която тя разказа пред bTV, може да да се случи на всеки, който е решил да избяга от големия град в името на спокойния живот.

Аделина и семейството й си построяват къща във вилната зона на Кокаляне, и когато всичко стига до момента на обзавеждане и нанасяне започва ходене по мъките.

Отива до ЧЕЗ, за да пуснат обещания й ток, за който чинно си е платила 1000 лева.

"Стигаш до момента, акт 15, ще узаконяваме, ще се настаняваме, радост голяма. Отиваш в ЧЕЗ и там ти казват – да, по предприсъединителен договор ще ви осигурим някакво захранване, но то е необходимо за захранване на четири крушки. Бойлерът ще е включен на дърва примерно, защото няма да стигне. И другата алтернатива е да си закупите частен трафопост”, разказа жената пред телевизията.

Романтиката отива на кино, тъй като един трафопост струва 100 000 лева и е необходимо да се включат още съседи, тъй като е скъпо и силно само за една къща.

Семейството намира съоръжение на старо за 50 000 лева, комбинират се с други къщи за да поделят разходите. И когато си мислят, че проблемът е разрешен идва нов - ЧЕЗ дават на всички къщи, захранени от частния трафопост, само един абонатен номер.

„И започва следващата драма. Отиваш да попиташ: Не може ли да ми се сложи електромер, който да е само за мене. Ами не, не може, защото трафопостът ви е частен. Ами добре, казвам - каква е алтернативата аз да разбера колко харча аз, колко харчи Иван, колко харчи Митко. Нямата алтернатива. Разберете се помежду си”, обяснява срещите си в дружеството Аделина.

И тогава идва следващият шок. За да имаш добри съседски отношения и отделен електромер трафопоста трябва да не бъде частен и доброволно да го подариш на ЧЕЗ. Всъщност от енергото си го закупили за 5000 лева - жълти стотинки в сравнение с дадените от хората пари.

От ЧЕЗ заявиха, че не отказват включване и изграждане на трафопост на нито един абонат, но проблемът за потребителите е, че понякога включването може да отнеме две години.