"Мафия" и "Убийци", реват протестиращи към ДКЕВР

За пореден път "високо напрежение" в столицата

Стотици граждани се събраха за пореден път пред сградата на държавния енергиен регулатор в столицата.

Те носиха сметките си за ток и скандираха "Мафия", "Убийци", "Отивайте си".

Хората се възмущават, че сумата, която трябва да платят за реално потребена електроенергия е по-малка от общата сума на всички останали ценообразуващи елементи, фигуриращи във фактурата им.

Иван, който е пенсионер разказа, че последната му сметка за електроенергия е в размер на 100 лева, при положение че досега е плащал не повече от 35 лева на месец.

Друг протестиращ – Петър, посочи, че последната му сметка за ток е 320 лева, а обикновено сметките му за предходни месеци са около 100 лева.

Протестиращите внесоха в ДКЕВР и декларация с искания. Петицията, която е и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, има шест искания. Тя е подписана от Национална инициатива "Социална солидарност".

В нея се настоява да се създаде "Национален обществен съвет от защитници на националните интереси, утвърден от Народното събрание за контрол на ДКЕВР".

Гражданите са категорично против въведената такса "достъп до разпределителната мрежа". Те искат тя да се обяви мораториум върху повишаването на цените на ток, парно и вода, като се има предвид монополното положение на производителите и разпределителите доставчици – аутсорси на тези стоки и услуги. Те искат проверка от ДКЕВР и Сметната палата на финансовите разчети на дружествата, да се разработи нова енергийна стратегия на страната и да се формира обща цена на електроенергията до крайните потребители и всички допълнителни такси да бъдат намалени с 50%, с което ще се намали крайната цена до потребителите с 20-25%.

От ВМРО пък обявиха, че внасят сигнал до комисията за конфликт на интереси. Според информацията, която те имат, има съмнение, че между члена на комисията Андон Роков и съдружник от адвокатска кантора Живко Роков има роднинска връзка – те са братя.

(Андон Роков временно ръководи ДКЕВР, след като правителството освободи от поста Ангел Семерджиев и преди да назначи Юлиана Иванова – бел. ред.) Адвокатското дружество, в което Живко Роков е съдружник, според информацията на ВМРО, обслужва правно "Софийска вода".