Снежни топки по Добрев: България на крак срещу монополите

София, Пловдив, Варна, Бургас скандират срещу високите сметки за ток и парно

София

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев беше уцелен със снежни топки от протестиращите в столицата.

Над 500 души скандират пред сградата на министерството заради високите сметки за електро и топлоенергия.

Протестиращите дадоха 10-минутен срок на министъра да слезе при тях. След като той изпълни това тяхно искане към него полетяха купища снежни топки.

Добрев се опита да разговаря с протестиращите, но от скандиранията "Оставка" и продължаващата атака от снежни топки Добрев се прибра отново в сградата на енергийното министерство.

Протестиращите продължават да скандират: "Мафия" и да не дават възможност на министъра да слезе отново при тях.

Пловдив

Над 1500 пловдивчани протестират пред Централна поща в града. С мегафони и плакати недоволните викат: "Национализация на EVN! Да изгоним монополистите от България! Време е за революция!". Походът срещу електроразпределителните дружества е заради високите сметки за ток и парно. Подробностите четете в Plovdivutre.bg.

Варна

Морската ни столица също въстана. Поне 1000 човека има на протеста. "Манифестацията" тръгна по Аспаруховия мост, движението е спряно и в двете посоки. Вървят, скандират "Мафия" и викат "Уууууу", съобщава Varnautre.bg.

Бургас

И другият ни морски град изведе стотици хора по улиците, за да изразят своето недоволство от високите сметки за ток този месец и така да се присъединят към националния протест, организиран днес в цялата страна. С мощни викове "EVN ауфвидерзен" и "Долу монополистите" изригнаха около 300 бургазлии, съобщават колегите от Burgasutre.bg.

Навсякъде исканията са: национализация на ЕРП-тата. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция, разсекретяване на всички договори в сектора енергетика, електроенергията, произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на обществото и да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентит, уредите да отчитат в Мвт/ч, реално отчитане на изразходваната топлоенергия.