Проверката на ЕРП-тата дири формулата на тока

Ще се проверява и как са приватизирани дружествата, посочи Сотир Цацаров

Проверката на ЕРП-тата ще установява две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който се е извършвала приватизацията на електроразпределителните дружества и дали са приложени всички документи, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Той посочи, че към този момент са изискани всички договори за приватизацията на ЕРП-тата, като проверката ще обхване всички клаузи и дали изобщо те се изпълняват на практика.

Цацаров посочи, че е важно не само как са формирани цените, но и какви задължения са имали електроразпределителните дружества по времето на приватизацията и какви са задълженията им към момента.

"Проверката за всяко електроразпределително дружество ще започне от момента, в който е приватизирано дружеството", посочи Цацаров.

По негови думи, ако се установи наличие на безстопанственост или длъжностно престъпление може да се стигне до търсене на персонална отговорност.

"Имам определени резерви към начина, по който са действали тримата прокурори, обвинени от шефа на Комисията по корупция в НС Яне Янев, свързани със случая с износ на електроенергия в особено големи количества, както и начина, по който делото им е разпределено, но това е предмет на дисциплинарно производство", заяви още Цацаров.

По думите му много пъти е говорено по отношение на прокурор Стойчо Ненков, но в конкретния случай, макар той да е отстранен от длъжност по друго производство, не могат да се намерят нарушения по отношение на неговите действия, след като той е бил определен на компютърен принцип да гледа делото.

"Що се отнася до другите двама прокурори - Георги Тафров и Христо Граматиков - дали има нарушения на случайния принцип, каквито виждаме на пръв поглед, ще разберем. Ще разберем и дали те са се произнесли законосъобразно. Но когато някой твърди, че в конкретния случай има подкуп или политическо влияние, или и двете, той трябва да подкрепи тези твърдения с доказателства", посочи Цацаров.