Депутати скочиха на Добрев за тока, той се оправдава с ДКЕВР

"Атака" внася проект за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Трябва да се работи за промяна на модела за формиране на цената за електроенергия, обяви в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той бе изслушан в Народното събрание по повод протестите срещу високите сметки за ток и парно.

Проблемът, с който днес се сблъскваме, е проблем не от сега, а от 10 години, подчерта Добрев и продължи: "Трябва да облекчим регулациите, методите на отчитане, за изградим т.нар. умни мрежи, за да има предвидимост на сметките, да има електронен отчет".

Добрев обърна внимание на високите цени, на които се изкупува електроенергията от някои частни централи в страната, които вдигат цената на тока.  

Министърът дори призова бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев да отговори на въпроса защо три толкова скъпи ТЕЦ-а продължават да съществуват в микса.

"Регулаторът е независим орган и аз нямам правомощие да го контролирам. Аз съм разговарял с бившия председател и съм настоявал да се извадят тези три ТЕЦ-а от микса, защото с тях се повишава цената за крайния потребител", подчерта Добрев.

Той изрази и мнение, че от ДКЕВР не се интересуват достатъчно от това на какво основание ЕРП-ата искат одобряване на представените инвестиционни разходи.

"Председателят на ДКЕВР подаде оставка, но той има много въпроси, на които трябва да отговори. За печалбите на ЕРП-ата е отговорен ДКЕВР, налагани са им санкции за нарушения, но докладите показаха една слабост – работата на ЕРП-та преди одита, със свързани лица, сега те не могат да аутсорсват услуги след тази проверка", посочи министърът.

Той припомни, че в момента законът не позволява всяка година да се прави одит на ЕРП-ата, но ако се внесе такава промяна, той лично твърдо ще я подкрепи.

По време на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров подчерта, че има основание да се развалят договорите с ЕРП-ата.

"Дружествата трябва да се одържавят. Трябва да се контролира цената на тока. Никаква либерализация на пазара", категоричен бе Сидеров и зададе въпрос към Делян Добрев дали ще развали договорите с ЕРП-ата.

"Днешните протести са безпартийни, те са протести на хора срещу високите сметки за ток. Хората не могат да разберат отношението на държавните институции. Още от 2010 г. има проверка на ДКЕВР, която установява множество нарушения в ЕРП-ата", посочи Сидеров.

От партията му днес ще внесат в деловодството на НС проект за решение за възлагане на правителството да осъществи действия по отнемането на лицензите на 3-те ЕРП-та, както и прекратяване на техните приватизационни договори и връщане имуществото и активите им на държавата.

От името на Коалиция за България депутатът Петър Курумбашев поиска обяснение от икономическия министър как се формира таксата за кафява енергия и как се формира такса за не възстановяеми разходи.

"Защо ние ще плащаме държавната вересия. Някой трябва да обясни защо по време на управлението на столичния кмет Бойко Борисов събираемостта на "Топлофикация София" пада от 70 на 50%", запита Курумбашев.

От Синята коалиция пък поискаха да се върне регулаторната роля на държавата върху ЕРП-ата. "За 10 години ЕРП-ата са проверявани само веднъж. Всяка година трябва да има контрол на разходите на ЕРП-ата. Всяка година контрол, всяка година санкции, иначе си правят каквото си искат", коментира от парламентарната трибуна съпрецедателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Той уточни, че по време на управлението на тройната коалиция тези дружества никога не са проверявани.