Стенограма от 2008 г.: Кабинетът дава 300 млн. за изграждане на "Белене"

Сметнете колко детски градини са това, пита Бойко Борисов

За 30 милиона лева, колкото днес допълнително отпуска правителството на общините, ще има 19 нови детски градини и 15 ремонтирани. За 300 милиона лева – колко детски градини нови и колко ремонтирани – това да бъде пресметнато, заяви премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет.

В началото на днешното заседание на кабинета министър-председателят прочете откъс от стенограма от заседание на Министерски съвет, проведено на 23 октомври 2008 година. Именно на това заседание се взима решение от държавния бюджет да се закупят акции на стойност 300 милиона лева за увеличаване на капитала на БЕХ с цел увеличение на капитала на НЕК, за да бъде изпълнен проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката в Белене.

Предложението за отпускане на тези средства е направено от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров и се базира на това, че така ще се даде ясен знак на кредитните институции за ангажираността на правителството на България към проекта, пише в стенограмата.
Министърът на финансите Симеон Дянков обясни, че средствата, похарчени през 2008 г., се отразяват в дефицита за 2009 г., според изчисленията на Евростат.

"Сутринта бившият премиер Сергей Станишев е казал, че не са давани пари от бюджета за "Белене". Стенограмите и решенията на МС ги има в оригинал и ще използвам случая да прочета, за да могат след това медиите, ако искат да го питат пак", заяви Борисов при представянето на стенограмата.

"Станишев винаги е казвал, че той няма нищо общо с този проект –да се търси шефът на НЕК. Неговият министър му докладва в същата тази зала", допълни Бойко Борисов.