Едно си знае, едно си бае Сергей: "Белене" ще е евтина!

Ясно е, че не може да има коалиция между нас и ГЕРБ, категоричен бе той

Ясно е, че не може да има коалиция между БСП и ГЕРБ, категоричен бе пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев.

"ГЕРБ губят почва, затова се държат панически, агресивно", отсече той.

По думите му бъдещото правителство на България ще е функция на това от какво се нуждае страната – възстановяване на нормална демократична държавност, активно участие на държавата в икономиката, подкрепа и защита на малкия и среден бизнес и възстановяване на социалната държава.

Според него, референдумът не е безсмислен. "Това е първият референдум за 23 години демокрация. За първи път 770 хиляди българи накараха държавата да има референдум. Това е най-гражданската проява за 23 години демокрация.

Над 20% участие означава конкретен резултат от референдума. Ние като партия ще се съобразим и ще уважим мнението на българските граждани на референдума", заяви той.

За проекта "Белене" Станишев посочи, че се внушават много заблуди.

"Водил съм разговори с ръководителя на RWE и в нито един момент той не е споменавал подобна цена (над 10 млрд. евро – бел.ред.), коментира той лансираната от управляващите чрез документи версия за цената на проекта.

"ГЕРБ хвърлят прах в очите на хората и ги заблуждават, каза Станишев и припомни, че вчера последва опровержение и от "Росатом", в което се посочва, че окончателна цена за всички работи по проекта "Белене" е 6,3 милиарда евро.

"Росатом" казват много ясно, че г-н Борисов е знаел каква е цената на "Белене". От всички проекти за атомни централи, които се правят в момента, "Белене" е най-евтината", добави червеният лидер.

Той обясни, че началната цена на проекта е 4 милиарда евро.

"В споразумението е записано, че ще има оскъпяване, съобразно инфлацията. Инфлацията от 2006 г. досега е известна, съберете ги и се получава реалната цена от около 5,2 милиарда евро", каза той.

Това не е проект, който да взема пари от бюджета и от данъкоплатците, посочи още веднъж Сергей Станишев и обясни, че той ще се възстановява на база на приходи.