АЕЦ "Белене" - политическа игра за милиарди

Шест или десет милиарда струва проектът, всяка страна има своя версия по въпроса

Директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков заяви, че цената на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" през 2010 г. се е равнявала на 6,3 милиарда евро и Бойко Борисов знае това.

"Изказванията на българския министър-председател, че за строителството на АЕЦ "Белене" са били необходими 10 милиарда евро от държавния бюджет, предизвикват огромно учудване", коментира Новиков неотдавнашните изявление на членове на българското правителство относно оскъпяването на проекта.

Той обясни още, че стратегическият инвеститор в АЕЦ "Белене", германският концерн Ер Ве Е се отказа през есента на 2009 от участие в проекта заради липсата на готовност от страна на Националната електрическа компания да финансира своя дял в проектната компания.

Новиков смята, че въпреки насрочения за 27 януари референдум по въпроса за строителството на нови ядрени мощности, последната дума ще бъде на правителството. "Има много големи политически игри около проекта. Въпросът, който се задава на референдума, не засяга директно АЕЦ "Белене". Това беше направено съзнателно. Затова смятам, че даже ако има положителен вот и бъде достигнат необходимия праг за избирателна активност, независимо от всичко решението ще бъде взето от правителството", добави той.

Сагата за АЕЦ "Белене" започва още през 80-те години и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. бе проведен търг, спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и  германската Ер Ве Е. След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. През ноември 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6,3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещата централа е 60 години. Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството. През лятото на миналата година БСП стартира кампанията за референдум по въпроса за АЕЦ "Белене". Тя събра около 770 000 подписа. Активното участие на българските граждани в кампанията направи референдума необратим, въпреки това от ГЕРБ промениха въпроса. От него отпадна питането за АЕЦ "Белене". Така българите в края на януари ще трябва да гласуват дали желаят развитието на ядрената енергетика чрез изграждането на нова мощност.